De historie van IJhorst / De Wijk

Erve Den Pol


Erve Den Pol is de naam van de landerijen onder de IJhorst, waarin in 1832 in elk geval een drietal erven vielen te onderscheiden:
1-    Den Pol, of ook wel genaamd De Esphorst;
2-    Bollink
3-    de Wellust.


Op de kaart hiernaast van 1832 ziet U het meest noordelijke deel van het erve Den Pol.
Linksboven is nog net de Reestbrug te zien, de brug in wat nu de Respersweg heet. Naar het noorden toe komt de weg bij de oude melkfabriek in de Haalweide uit.
De boerderij Den Pol of Esphorst bestaat helaas niet meer.
Bollinkserve bestaat nog wel: het is nu het adres Respersweg 6.
Ook het erf genaamd de Wellust maakt deel uit van erve Den Pol: het ligt meer zuiderlijker, buiten de kaart.


Den Hogenkamp is de boerderij gelegen in de gelijknamige landerijen, oostelijk van Den Pol, aan de Reest: het erf bestaat thans nog steeds.
Klik hier voor meer informatie over de Hogenkamp.


De loop van de Respersweg is thans enigszins veranderd.

 

Esphorst - Den Pol:

1368- Den Pol/Esphorst in bezit bij familie Van den Clooster.

1635- De Esphorst wordt vermeld als 'Verlaat van Keppel' dit, in omdat het in die 17e eeuw was aangekocht door de familie Van Keppelfox.

1667- De Esphorst wordt verkocht aan de familie Van Raesfelt en zij krijgen het recht er een havezate te vestigen, dit onder naam Den Pol.

1745- Den Pol komt in handen van het geslacht Bentinck.

1766- Den Pol komt in bezit bij Joan Derk van der Capellen (bontgenoot van Carel de Vos van Steenwijk).

1785- Graaf van Rechteren Westerveld verkrijgt door zijn verhuwelijking Den Pol.

1797-1827: Het gezin van Hendrik Hilberts Poortman en Jantje Willems van Strik woonde rond 1800 op Den Pol: hun kinderen werden er geboren. Hendrik kocht het 'Erve de Pol' op 22 september 1797, dat toen publiekelijk werd verkocht door de Graaf Van Rechteren Westerveld.
Op 17 januari 1827 wordt Den Pol, of Esphorst, publiekelijk verkocht ten overstaan van de notaris Mr. Reint Hendrik de Vos van Steenwijk, te Staphorst. Hendrik en Jantje vetrekken dan naar Veeningen.
En in 1828 huwt Hilbert, Hendriks oudste zoon, met Roelofje Bolding... zijn oud-buurmeisje, want haar vader Jan Jans Bolding woonde toen op den Hoogenkamp.

 

Wellust:
ca 1930-1940?- Van Warner Poortman staat vermeld dat hij in de Wellust heeft gewoond, wellicht in ongeveer de vermelde jaren.